|
Amyláza pankreatická |
p-AMS |
|
|
Aktuálnost |
|
Zkratka |
p-AMS |
Pracoviště |
Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky | Centrální laboratoř (CL) |
|
|
Centrální laboratoř - statim (CLS) |
|
|
|
Biologický materiál |
sérum, plazma, moč, sbíraná moč |
Typ zkumavky např. |
zlatý, zelený (Li-heparin) Vacutainer, fialový (EDTA) |
Dodací lhůta |
do 24 hodin, statim do 2 hodin |
Referenční meze |
sérum: 0 - 110r <0,88 moč: 0 - 110r 0,22 - 5,83 |
Kritické meze |
|
Jednotka |
µkat/l |
Zdroj referenčních mezí |
|
Nejistota |
|
Použitá metoda |
IFCC metoda 37°C, substrát ethyliden G7-pNP |
SOP |
|
NČLP |
sérum: 00643, moč: 31001 |
Poznámka |
Pozor na kontaminaci potem a slinami. |
Kód VZP |
Body |
Poznámka |
81481 |
45 |
Rutina |
81161 |
66 |
Statim |
|
Indikace |
Viz. Laboratorní diagnostika, Zima T., Galén Karolinum, 2007 TIETZ Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, Burtis C.A., Ashwood E.R., Bruns D.E., Elsevier Saunders, 2006 |
Interpretace |
Viz. Laboratorní diagnostika, Zima T., Galén Karolinum, 2007 TIETZ Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics, Burtis C.A., Ashwood E.R., Bruns D.E., Elsevier Saunders, 2006 |
Preanalytika:
Příprava pacienta |
Odběr moče do plastové nádoby bez konzervačních přísad, vhodný je 2 hodinový sběr. |
Podmínky transportu |
Materiál transportujte při teplotě 15-25°C. |
Vliv materiálu |
CL: nevýznamná interference: hemoglobin < 5,0 g/l, bilirubin < 1035 µmol/l, triacylglyceroly < 34,2 mmol/l, glykémie < 110 mmol/l, kyselina citronová < 1g/l
v moči: nestabilní při pH < 7,0, před delším skladováním nutno slabě zalkalizovat |
Stabilita při 20°C |
7 dnů moč (pH 7): 2 dny |
Stabilita při 4-8°C |
7 dnů 2 dny |
Stabilita při -20°C |
1 rok 3 týdny |
Stabilita při -70°C |
|
Vliv léků |
snížení: fenobarbital zvýšení: furosemid, kodynal |
Vliv denních a jiných cyklů |
snížení v dětském věku (do 2 měsíců nedetekovatelná, pak nárůst do 5 roku) |
Další faktory |
hodnoty snižuje: EDTA, citrát, oxalét, alkoholismus, zvyšuje: kontaminace potem a slinami, fluorid |
|